PREPORUKE TIJEKOM SNIMANJA S OBZIROM NA PANDEMIJU BOLESTI COVID-19
Temeljne odrednice
Radi sprječavanja širenja infekcije COVID-19 tijekom produkcije audiovizualnih djela, a osobito za vrijeme snimanja, potrebno je uspostaviti određene tehničke i organizacijske mjere. Uzimajući u obzir činjenicu da je svako snimanje drugačije, potrebno je prije početka svakog snimanja utvrditi posebne mjere s obzirom na osobitosti predmetnog snimanja i preporuke nadležnog tijela (Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, HZJZ), a osobito nastojeći da se u što je moguće manjoj mjeri remeti snimanje i da se u što većoj mjeri osigura socijalno distanciranje (fizičko udaljavanje) kao i pojačana osobna higijena te higijena prostora.
Poticanje održavanja higijene na setu:
i. Svaka osoba prisutna na setu mora se pridržavati preporuka nadležnog tijela po pitanju higijene i ponašanja koje je usmjereno smanjenju rizika širenja bolesti.
ii. Dezinfekcijska sredstva za ruke koja u sebi sadrže alkohol moraju biti dostupna na ulaznim točkama i u zajedničkim prostorijama.
iii. Informacije o održavanju pravilne higijene ruku moraju biti u obliku službenih tiskanih materijala nadležnih tijela dostupne svim osobama koje su prisutni na setu.
1. OPĆA PRAVILA PONAŠANJA
a. Preporučuje se da se set organizira na način da je tijekom snimanja prisutan samo onaj broj osoba koji je potreban za snimanje odnosno da je prisutan što je moguće manji broj ljudi na setu.
b. Na setu se mora poštovati osobni prostor svih članova snimajuće/filmske ekipe te izbjegavati nepotreban kontakt, poput rukovanja, dodirivanja ili zagrljaja.
c. Ukoliko je to moguće, poželjno je organizirati raspodjelu rada na način da se istovremeno na setu ne nalaze članovi različitih sektora potrebnih za pripremu scene.
d. Statisti moraju imati vlastitu prostoriju za vrijeme čekanja poziva za snimanje; obavezno je nošenje maski za statiste, osim u sceni kada snimaju, odnosno nakon što su prošli kroz proces izrade šminke i frizure. Statisti se na setu moraju pridržavati smjernica o higijeni i ponašanju koje su potrebne da se smanji rizik od eventualnog širenja bolesti. Statisti moraju nastojati u što većoj mjeri osigurati socijalno distanciranje i kontakt između njih i ostale filmske ekipe svodeći ih na najmanju moguću mjeru. Svi statisti, bez iznimke, prije ulaska u prostor seta moraju izmjeriti temperaturu te oprati i dezinficirati ruke.
e. Publika: Sve zabavne emisije koje su se inače snimale pred publikom, snimat će se sukladno preporukama HZJZ-a.
f. Šminka: Preporučuje se da djelatnici sektora šminke imaju posebne komplete pribora i šminke za glumce i posebne za statiste, da koriste zaštitne respiratorne maske ili zaštitne rukavice i zaštitne naočale, ovisno o mogućnostima. Preporučuje se razmatranje mogućnosti različitih djelatnika sektora šminke za glumce i za statiste.
g. Higijena izvan seta: Svi članovi snimajuće/filmske ekipe upućuju se na pridržavanje preporuka o higijeni i socijalnom distanciranju koje su potrebne radi smanjenja opasnosti od eventualnog širenja infekcije i izvan radnog vremena, odnosno tijekom cjelokupnog trajanja produkcije. Preporuke su dostupne na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr).
2. OSOBNA ZAŠTITNA OPREMA
Za cijelo vrijeme trajanja snimanja preporučuje se korištenje osnovne zaštitne opreme (OZO) – maski i gumenih rukavica:
a. Maska za lice: Preporučuje se nošenje zaštitne maske preko usta i nosa, a odnosi se na svaku osobu prisutnu tijekom snimanja, uključujući vanjske suradnike.
b. Zaštitne rukavice protiv virusa i bakterija: Odjel za scenografiju i rekvizite i druge određene osobe moraju nositi zaštitne rukavice. Preporučuje se dezinficirati svu scenografiju i rekvizite koje će glumci koristiti.
c. Zaštitne rukavice za druga zanimanja: Preporučuje se da članovi ekipe koji napuštaju lokaciju snimanja (npr. produkcija, vozači ili pomoćnici itd.) nose zaštitne rukavice kako bi se spriječila kontaminacija područja snimanja.
3. OSOBNA DEZINFEKCIJA
a. Potrebno je ustanoviti sustav izdavanja, zamjene i kontrole upotrebe sredstava za dezinfekciju.
b. Preporučuje se da svi članovi snimajuće/filmske ekipe čiste i dezinficiraju sve kontaktne površine, oruđa i predmete koji spadaju pod njihov sektor.
c. Producent treba unutar dnevnog radnog rasporeda predvidjeti vrijeme potrebno djelatnicima za dezinfekciju radnog materijala i pribora korištenog tijekom snimajućeg dana.
d. Osobna dezinfekcija: U slučaju npr. snimanja dugačkih scena, preporučuje se da članovi ekipe sa sobom nose džepne dezinfekcijske maramice ili bočicu dezinfekcijskog sredstva (npr. 30 ml), kako ne bi tijekom snimanja morali odlaziti do točke za dezinfekciju ruku.
e. Točke za dezinfekciju ruku: Točke s dezinfekcijskim sredstvom za ruke trebaju se postaviti blizu toaleta, prostorija za opskrbu hranom i pićem i na samom setu.
f. Snimanje u vozilima i sl.: Produkcija treba osigurati dezinfekciju svih vozila kao i dezinfekciju voznog parka koji prevozi ekipu i glumce.
g. Dezinfekcija radnog prostora: Prilikom snimanja na otvorenom, odjel za šminku i kostime treba dezinficirati svoj radni prostor i stolce za glumce.
h. Dezinfekcija kostima: Važno je da se kostimi redovno dezinficiraju. Učestalost će ovisiti o pojedinačnoj procjeni rizika. Osobne odjevne predmete glumaca treba posebno zaštititi na način propisan produkcijskim mogućnostima.
i. Dezinfekcija walkie talkie uređaja: Svi članovi snimajuće/filmske ekipe koji preuzimaju walkie talkie uređaje moraju označiti i koristiti isti tijekom cijelog trajanja snimanja. Preporuka je da se uređaji dezinficiraju svaki dan.
j. Preporučujemo da rekviziteri i pomoćnici scenografa redovito vode računa o čišćenju i dezinficiranju rekvizita i površina scenografije tijekom i između snimanja, a posebno površine koje dodiruju glumci.
k. Zahtjevi za čišćenje: Preporučujemo redovito čišćenje kontaktnih površina u studijima ili na setu, a to uključuje: kvake na vratima, površine, sanitarne prostorije i svu opremu kojom rukuje više osoba.
4. ORGANIZACIJA NA SNIMANJU
a. Svi sastanci, koliko to prilike u najvećoj mjeri dopuštaju, neka se održavaju u virtualnom okruženju.
b. Važno je uzeti u obzir, osobito prvih nekoliko mjeseci, zahtjeve za većim prostorom prilikom upotrebe lokacija na javnim površinama kako bi članovi ekipe mogli biti razdvojeni. Istovremeno, potrebno je osigurati dovoljno prostora, ukoliko je to moguće, kako bi članovi ekipe u vrijeme stanke za jelo mogli biti na prihvatljivoj međusobnoj udaljenosti. Preporučuje se upotreba prijenosnih stolaca umjesto uobičajenih klupa.
c. Točke pretovara: Za velike projekte preporučuje se uspostavljanje točaka pretovara namijenjenih dobavljačima izvan seta, uz mogućnost dezinficiranja prevoženog materijala.
d. Preporučuje se da sva vozila koja će biti unajmljena za potrebe transporta snimajuće/filmske ekipe prođu kemijsko čišćenje/dezinfekciju prije samog najma. Količina snimajuće/filmske ekipe koje vozila mogu prevoziti ovisi o veličini vozila i mogućnosti stvaranja razmaka u istima. Primjerice, ako se koristi kombi s 9 mjesta, isti može prevoziti po dvije osobe u svakom redu, s razmakom od jednog sjedala između svake osobe.
5. MJERENJE TEMPERATURE
a. U slučaju angažiranja medicinskog osoblja na setu, svaki član ekipe treba se podvrgnuti mjerenju temperature beskontaktnim toplomjerom netom prije početka snimanja na dan snimanja i prije dolaska na lokaciju snimanja. Svaki novi dolazni podizvođač mora se podvrgnuti mjerenju temperature prilikom dolaska.
b. Kada medicinsko osoblje nije angažirano tijekom cjelokupnog trajanja produkcije, svi članovi ekipe prije dolaska na lokaciju snimanja moraju izmjeriti temperaturu, a rezultat prijaviti odmah po dolasku na lokaciju snimanja/set.
6. OPSKRBA HRANOM I PIĆEM
a. Potrebno je osigurati nabavu i distribuciju hrane po principu dostave kako bi svaki član ekipe imao mogućnost poštovanja pravila socijalnog distanciranja nakon uzimanja svoje hrane na mjestu za distribuciju hrane.
b. Nema potrebe za više mjesta za distribuciju hrane ako su svi obroci, uključujući glavne obroke, upakirani odvojeno.
7. OSIGURAVANJE LOKACIJE
a. Tijekom snimanja važno je osigurati postojan i siguran sustav osiguranja kako bi se spriječio pristup neovlaštenom osoblju.
b. U slučaju snimanja na lokaciji, ista se mora, koliko je god moguće, detaljno očistiti i dezinficirati, te prozračiti, prije i nakon svakog snimanja. Producentima se preporučuje da se te radnje usklade u dogovoru s vlasnicima i/ili upraviteljima lokacije.
8. POTREBNA DOKUMENTACIJA
a. Preporučuje se svakoj produkciji pridržavanje ovih mjera prilikom svojih procjena rizika, te zahtijevanje poštovanja mjera tijekom procjene rizika od svojih dobavljača.
b. Snimajuća/filmska ekipa koja sudjeluje na snimanju dužna je producentu prije datuma snimanja dostaviti izjavu u kojoj će biti vidljiva putovanja tijekom prethodnog razdoblja od četiri tjedna prije početka datuma snimanja. Snimajuća/filmska ekipa mora producentu dostaviti i popis u kojem su navedeni bilo kakvi kontakti s nekim tko ima potvrđeni ili sumnjivi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Svi članovi snimajuće/filmske ekipe koji su putovali u zemlje visokog rizika ili bili u kontaktu s pojedincima zaraženim virusom SARS-CoV-2 tijekom razdoblja od 14 dana ne bi smjeli sudjelovati u snimanju.
c. Svi članovi snimajuće/filmske ekipe, bez iznimke, potpisat će s producentom sporazum o razumijevanju novonastalih obveza i uputa o ponašanju tijekom cijelog trajanja audiovizualne produkcije.
d. Producent je obvezan, sukladno složenosti projekta i prema preporukama HZJZ-a, obavijestiti sve članove snimajuće/filmske ekipe o poduzetim mjerama radi zaštite filmske ekipe od virusa SARS-CoV-2. Preporučuje se, u skladu s mogućnostima, osiguravanje snimajuće/filmske ekipe od eventualne zaraze SARS-CoV-19.
e. Preporučuje se na lokacijama snimanja postavljanje informativnih ploča poput ove ispod:
Imajući na umu da je ovo bitna promjena radnog tijeka u usporedbi s vremenom prije pandemije, podsjetnik na mjere predostrožnosti u ovom obliku izrazito je važan.
9. UPRAVLJANJE TIJEKOM SNIMANJA
a. Mjere koje je preporučeno poštovati kako bi se spriječila moguća zaraza na lokaciji snimanja koordinira ovlaštena osoba koja će biti odgovorna za koordinaciju i nadzor mjera za sprječavanje širenja zaraze.
b. Ovlaštena osoba (npr. produkcija) ovlaštena je samo za promatranje uspostavljenih mjera praćenjem popisa mjera pripremljenog na početku snimanja. Nije ovlaštena za promjenu mjera, već za osiguravanje pridržavanja istih te za nadzor dokumentacije osposobljavanja.
c. Evidencija: Potrebno je uspostaviti sustav vođenja evidencije osoba koje su na snimanju radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-COV-2, pri čemu će se prikupljati osnovni podaci: ime, prezime, datum rođenja i broj telefona.
10. UPRAVLJANJE OTPADOM
a. Korištene jednokratne maske za lice, rukavice itd. smatraju se opasnim otpadom. Korištene maske i rukavice potrebno je staviti u plastičnu vrećicu te potom odložiti na odlagalište za smeće koristeći pritom zaštitne rukavice koje će se potom baciti. Kada se koriste maske za lice od tkanine, članovi ekipe bi trebali, ako je moguće, imati plastične vrećice koje se mogu zatvoriti te mogućnost pranja maski na visokoj temperaturi kako bi se one sterilizirale.
11. POSTEPENI DOLASCI I ULAZAK NA SET
a. Onoliko koliko je to moguće, ekipa se treba pozivati na set s razmacima kako bi svaki odjel imao pristup u određenom vremenskom intervalu i kako bi se spriječila veća skupina ljudi prilikom dolaska na set.
12. RAD STRANIH EKIPA U REPUBLICI HRVATSKOJ
a. Hrvatski producent koordinira provođenje svih mjera potrebnih za prekogranične ulaze i izlaze stranih članova filmskih i televizijskih ekipa prema općim mjerama HZJZ-a o prekograničnim putovanjima, samoizolaciji i karanteni.
b. Ove Preporuke tijekom snimanja s obzirom na pandemiju bolesti COVID-19 primjenjuju se i na strane članove ekipa, odnosno strane filmske i televizijske produkcije.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ove kolačiće nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.
Kolačići trećih strana
Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.
Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.
Najprije omogućite Strogo nužne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!