Status ovog korisničkog računa je: Approved

This user has not added any information to their profile yet.

Vjeran
Hrpka
Cinematography department
Camera operator

VJERAN HRPKA - biografija

Vjeran Hrpka rođen je 1972. godine u Osijeku. Diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu gdje je stekao zvanje akademski snimatelj. Filmsku fotografiju potpisuje na više od 20 filmskih naslova, a filmovi koje je snimio bili su prikazani na filmskim festivalima kako u Hrvatskoj tako i u brojnim zemljama svijeta. Od 2011. radi kao umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a od 2014. u zvanju je docenta. Predaje kolegije iz medija fotografije, snimanja i alternativnih fotografskih procesa. Hrpka je za svoj rad više puta nagrađivan na skupnim izložbama fotografija i filmskim festivalima od kojih je najznačajnija godišnja nagrada “Nikola Tanhofer” za snimateljski rad na filmu “Iza lica zrcala”.

Filmografija (izbor):

1998 ADU - Na mjestu događaja (redatelj A. Nuić)

1999 ADU - Promašaj (redatelj S. Tomic)

2000 ADU - Demonski plodovi-pet priča iz minskog polja (redatelj M. Dizdar)

2003 Inter film - Ne prilazite (redatelj M. Dizdar)

2003 Factum - Peščenopolis (redatelj Z. Matijević)

2003 Labin Art Express - Hero 21 (redatelj D. Zahtila)

2003 Propeler film - Onaj koji će ostati ne primijećen (redatelj Z. Jurić)

2004 Propeler film - Sex, piće i krvoproliće (red: B. T. Matić , Z. Jurić , A. Nuić )

2004 HRT - Otac (redatelj S. Tomic)

2005 Linx - OSCE (redatelj R. Blystone)

2006 NDC Osijek - Neispričane priče (redateljica Brankica Drašković)

2009 Lumen - Odavde do tralala (redatelj B. Veličan)

2009 Kinorama - Ništa osobno (redatelj M. Šantić)

2010 Moonbeam-Linx - BBC Working lives (redatelj A. Reevell)

2011 Trotoar - Mišina (redatelj K. Lendić)

2014 Trotoar - Crtači (redatelj K. Lendić)

2015 Nukleus - Razred (redateljica V. Čudić)

2015 15.umjetnost - To se samo tako kaže (redateljica H. Veček)

2015 Factum - Iza lica zrcala (redateljica Z. Matijević Veličan)

2016 Interfilm - Trampolin (redateljica Z. Matijević)

2019 Wolfgang&dolly - Kuća male zvijezde (redateljica S.Lučić)

  Nagrade:

Prva nagrada, Salon fotografije Osijek, 1997.

Treća nagrada, Salon fotografije Osijek, 1998.

Prva nagrada, Salon fotografije Osijek, 1999.

Prva nagrada za filmsku fotografiju filma Promašaj, F.R.K.A, 2000.

Rektorova nagrada za snimateljski rad na filmu Promašaj, 2000.

Prva nagrada na grupnoj izložbi fotografija, Salon fotografije Zagreb, 2003.

Nagrada za najbolju filmsku fotografiju “Liburnija film festival”, 2016.

Nagrada “Nikola Tanhofer” za snimateljski rad na filmu “Iza lica zrcala”, 2017.