Hrvatsko društvo filmskih djelatnika


Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) kao najstarija i najbrojnija hrvatska filmska profesionalna udruga već 73 godine skrbi o dignitetu i dobrobiti hrvatskih filmskih profesionalaca i važan je dionik u stvaranju hrvatske kinematografije.Konstantno rastuće članstvo HDFD-a od preko tisuću članova iz različitih filmskih profesija čini većinsku pogonsku snagu hrvatske kinematografije. Dugi niz godina, na temelju odobrenja Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, jedna od brojnih uloga HDFD-a je i organizacija izbora filma – hrvatskog kandidata za nagradu Oscar Američke akademije u kategoriji najbolji međunarodni film.

HDFD ulaže ozbiljne napore na projektima kao što su koregulacija u području audiovizualne djelatnosti i postavljanje standarda kvalitete, nomenklatura zanimanja u audiovizualnom sektoru, detaljna analiza svih zakona i pratećih akata koji se u bilo kojem segmentu tiču filmskih djelatnika i audiovizualne djelatnosti te sudjelovanje u izradi istih kroz radne skupine.


 

Hrvatska kinematografija se, u okvirima postojećeg sustava, prometnula u jednu od najproduktivnijih kinematografija u ovom dijelu Europe, promičući aktivno hrvatsku kulturu kroz svoje snažno i nagrađivano prisustvo na najvažnijim međunarodnim filmskim festivalima, te stvarajući audiovizualnu industriju.


 

HDFD putem svojih predstavnika sudjeluje u tijelima brojnih institucija. Društvo zastupa interese filmskih djelatnika i filmske industrije općenito. Neka od tih tijela su i Hrvatsko audiovizualno vijeće, povjerenstva Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Vijeće Pulskog filmskog festivala, Vijeće Dana hrvatskog filma, Umjetnički savjet i žiri Filmskog festivala glumca, Povjerenstvo za vrednovanje Ministarstva hrvatskih branitelja.