Status ovog korisničkog računa je: Approved

This user has not added any information to their profile yet.

Igor
Galo
Acting department
Actor

Igor Galo, rođen 05.12.1948. u  Ćupriji, Srbija.

Gimnaziju završio 1967. godine u Puli. Studij šumarstva i ekonomije  započeo u Zagrebu ali sam nastavio karijeru kao filmski glumac.

Prvu i jednu od glavnih uloga dobio sam 1968. u filmu “Imam dvije mame i dva tate” Kreše Golika i od tada se profesionalno bavim filmskom glumom. Snimio sam više od 68 filmskih i TV uloga od kojih 22 glavne.  Od stranih produkcija najznačajnija uloga “Lth. Mayer” u filmu “Cross of Iron” Sama Packinpah-a, zatim u serijama “Alpensaga” Dieter Berner, ORF,  “Vjetrovi rata” itd.  Iz kazališnog iskustva napominjem razdoblje glumačke aktivnosti u EOS-u, eksperimentalnoj omladinskoj sceni u Puli, u razdoblju 1966 – 67. zatim postavljanje i režiju kazališne predstave “Kapetan Đon Piplfoks” u tadašjem Pinonirskom kazalištu u Puli 1982. godine.  U kazalištu sam kao glumac-gost, 1986. godine  igrao u predstavi “Dumanske tišine” Slobodana Šnajdera u režiji Zlatka Svibena u HNK “Ivana pl. Zajca” u Rijeci i predstavi «Okrutno i nježno» Martina Crimpa u INK u Puli 2008. godine.

 U Puli sam 1985. producirao i režirao  kratki igrani film “Navijač”  u kojem je svoju posljednju ulogu odigrao Slobodan Aligrudić. To je bio prvi igrani film osmišljen i produciran u Puli.  1988. godine osnovao sam filmsku radnu zajednicu “Histria film”i snimio brojne dokumentarne, TV glazbene spotove i namjenske filmove od kojih su najpoznatiji «Antička Pula», po scenariju Daniela Načinovića za Arheološki muzej Istre i u vlastitoj produkciji video film «Istra srce u srcu Europe», istog scenariste.  «Histria film» je od 1991. pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske preregistrirana u Umjetničku organizaciju filmskih djelatnika, kojoj sam i dalje operativni i umjetnički direktor. Organizacija koju vodim jedina je s tim statusom u Puli i Istri i pozitivno posluje od svog osnutka. U toku proteklih petnaest godina «Histria film» je pružala filmske usluge manjim filmskim i TV produkcijama iz Slovenije, Italije i Austrije, a video spot «Sarchophagus», Željka Vukičevića i kratki igrani film «Mušule u vinu», Danila Šerbedžije nagrađeni su na Danima hrvatskog filma u Zagrebu za najbolji spot i najboljeg redatelja debitanta (1999.)  i za najbolji kratki igrani film 2003. godine.

U hrvatskoj kinematografiji igrao sam glavnu ulogu u filmu “Zlatne godine” Davora Žmegača, jednom od prvih filmova snimljenih u novoj državi.

Osnovao sam i vodio Međunarodni filmski wekend Italija-Slovenija i Hrvatska  u mjestu Oprtalj u Istri od 1996. – 2000. s idejom povezivanja kultura naroda koji žive u Istri, i posebnim naglaskom na filmskom povezivanju. Kao filmski djelatnik, glumac, redatelj i producent, izuzetno dobro surađujem sa kolegama iz kinematografija susjednih država — Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Srbije i BiH i redovno sam pozivan na njihove nacionalne filmske smotre u različitim funkcijama.

Član sam Hrvatske Zajednice Samostalnih Umjetnika i Hrvatskog Društva Filmskih Djelatnika u Zagrebu od 1973. godine. Dobitnik sam nagrade „Fabijan Šovagović“ za trajan doprinos hrvatskom filmu 2018. godine.